Menu

Åk på en miljövänlig vinresa

Drömmer du om att åka till härliga vingårdar runt om i världen, men har dåligt samvete för de utsläpp som resandet orsakar? Då bör du läsa vidare. Här får du tips på hur du kan uppleva världens viner på ett miljövänligt sätt.

Beställ vinerna online

Resan med lägst klimatavtryck är den som inte blir av. Istället för att sätta dig på ett flygplan till Bordeaux, Napa Valley eller Rioja kan du klicka hem viner på nätet. Du kan till exempel beställa pinot noir hos Vinoteket och få flaskorna levererade hem till dörren. Pinot noir är en av världens mest uppskattade blåa druvsorter. Den används bland annat för att tillverka champagne. Hos Vinoteket kan du beställa viner från världens alla hörn. Anordna en egen vinprovning hemma med vänner istället för att resa iväg.

Res lokalt

Det är bäst att undvika att flyga om du vill åka på en vinresa med så liten miljöpåverkan som möjligt. Det är mycket bättre att åka tåg eller ännu hellre cykla. Det är möjligt att åka tåg till vinregioner i Europa, exempelvis Bourgogne, Douro och Piemonte. Om du vill cykla till vingården är dina val ganska begränsade, men det är inte omöjligt. Det finns flera svenska vingårdar i södra Sverige som kan besökas till fots eller med cykel.