Menu

Vad du inte får missa i Indien

Indien. Ett mångfasetterat, färgsprakande land med ett myllrande kulturliv, en rik mattradition, en djupsinnig andlighet och mycket, mycket mer. Indien går inte att sammanfatta på ett kortfattat vis. För vissa är det ett enda kaos, för andra ett djupt fascinerande samhälle med otaliga nyanser. En sak kan nog de flesta hålla med om: Indien lämnar ingen oberörd. Det är ett intensivt, och från västvärldens perspektiv annorlunda, land. Dessutom är det stort. Enormt. Till yta, befolkningsmängd, och allmänt upplevelseutbud. Men hur bestämmer du då var du ska och vad du ska göra? Det är inte alltid helt lätt. Men, här kommer några riktlinjer som kan göra din resa extra spännande, lärorik och oförglömlig.

Prova home-stay
Istället för att boka in dig på hotell, prova på ett home-stay. I och med det får du en förstahandsupplevelse av Indiens gästvänlighet och en inblick i det indiska vardagslivet. Dessutom får du förstås lokala tips, insikt i samhället och en chans att prova på genuint hemlagad indisk mat, vilken ofta skiljer sig från restaurangutbudet.

Portrait of Royal Bengal tiger (Panthera tigris tigris)

Åk tåg
Indien kretsar kring tåg. Att avstå från att flyga låter dig se mer av det storslagna landskapet och många upplever det som oerhört intressant. De allra flesta indier föredrar att resa med tåg, och det finns välutrustade, rena tågvagnar. För de fattigaste som för de rikaste, är tåg en självklar del i det indiska livet.

Besök heliga platser
Ta dig tid att besöka Ashram och andra heliga platser i Indien. Det är ett land med ett oerhört rikt andligt kulturarv och här finns mycket att utforska. Anlita en lokal guide eller kolla in på egen hand. Eller varför inte delta i en meditationsworkshop eller ett retreat?

Se klassisk arkitektur
Taj Mahal. Finns det något som är mer förknippat med Indien? Kanske inte. Men det finns oerhört mycket mer att välja bland när det kommer till intressant arkitektur. Utforska den Rosa Staden i Jaipur, se storslagen muslimsk arkitektur som Qutab Minar-tornet, eller Ajantagrottorna.

Upplev naturen
Sist men inte minst ska man inte missa naturen. Den kan tyckas lågt borta i Mumbais myller, men den finns. Särskilt värda att nämna är nationalparkerna. Spana efter tigrar i Madhya Pradesh, noshörningar i Assam, lejon i Gujarat eller elefanter i Kerala.