Menu

Res till Kuba

Havanna på Kuba blir ett allt mer populärt resmål bland svenskar. Men vad ska man egentligen tänka på innan man åker dit, och vad ska man se och göra när man väl är där?

Det går att flyga både reguljärt och med paketresor till Kuba. Priset för bara flygningen är oftast från 7 000 kronor och uppåt. Innan man bokar sin resa är det viktigt att tänka på att man måste ansöka om visum hos Kubas ambassad före sin avresa. Visumet gäller i 30 dagar, men om man vill stanna längre kan man också förlänga det på plats. Man bör också ta sig tid att bekanta sig väl med Kubas valuta. Man använder nämligen två olika typer av valuta på Kuba: CUC (pesos convertibles) och CUP (pesos cubanos). En konvertibel peso är värd ungefär 24 kubanska pesos. Den förstnämnda valutan är en turistvaluta, som följer dollarns kurs. Som besökare är det med andra ord i princip bara denna valuta som man kommer att ha kontakt med, eftersom de flesta turistställen på Kuba tar emot och ger växel i CUC. Man bör lära sig att se skillnad på de två olika valutorna, eftersom det inte är helt ovanligt med bedrägerier på Kuba som bland annat går ut på att ge växel i kubanska pesos istället för konvertibla pesos.

Ett annorlunda sätt att bo på Kuba som turist är i så kallade casas particulares, som är en slags kubansk motsvarighet till b&b. För en billig peng får man då bo i ett rum med toalett och kokvrå, och du kommer närmare lokalbefolkningen än om du bor på ett hotell. Självklart finns dock även lyxigare hotell nära centrum för finsmakaren, till exempel Hotel Parque Central.cuba_lahavana_street_www-pixinn-net

När det gäller sevärdheter kan hela staden Havanna sägas vara en sevärdhet i sig. Det gäller särskilt under sommarmånaderna, då karnevalerna oftast avlöser varandra på stadens gator. Några måsten när man befinner sig i Havanna är dock El Floridita Bar, som blivit känd som Hemingways bar, stadsmuseet Museo de la Ciudad, konstmuseet Museo de Bellas Artes och nationalmuseet Museo Nacional de Cuba.

Om nattlivet i staden lockar finns det flera barer som kan bjuda på både inhemskt folkliv och goda mojitos. En sådan är Fresa y Chocolate, som ligger på Calle 23. Baren har fått sitt namn efter en kubansk film med samma namn, vilket gör att många i den kubanska filmbranschen samlas på denna bar. Inträdet är gratis, och medan man smuttar på sin mojito kan man njuta av den varma luften och jazzen som spelas i högtalarna. Föredrar man livemusik ska man gå till Gato Tuerto istället, där man för 35 kronor i inträde kan lyssna på sångerskor och inandas cigarr- och cigarettrök.

Innan man börjar planera för resan måste man dock försäkra sig om att man faktiskt har råd. Om så inte är fallet, och man skulle behöva hjälp med att förbättra sin ekonomi, ska man kontakta Zensum. Zensum är en privat lånerådgivare som bland annat kan hjälpa till med att omförhandla ens lån till bättre villkor. De pengar som tidigare gick till att betala räntor kan då sparas ihop till en resebudget istället.