Menu

En resa kan förlänga livet

Tycker du om strapatsrika resor? Vissa resebyråer specialiserar sig på “roadtours” som tar resenärerna långt från bekväma hotell, och fina restauranger. Meningen är att du ska träffa lokalbefolkningen på landsbygden, inte stanna i en bekväm turistort där allt är välordnat och enkelt. Med en inhemsk guide kan du cykla på landsvägar och stanna i byar där man aldrig sett en turist förut. Och golvet där du sover är definitivt inte något dunbolster.

Resebyrån Läs och Res har en kontaktnät med guider över hela världen och specialiserar sig på Tredje världen. Om du är student finns det finns det möjligheter att finansiera en resa på lån utan inkomst, efter en snabb kreditprövning får du pengarna på kontot, Om du åker till Senegal, Peru, Vietnam eller Kuba med en lokal guide som har ett eget kontaktnät, och talar landets språk, blir resan intressant.

Långsamma och snabba resenärer

Jan Myrdal och Gun Kessle upprepade Sven Hedins långa resa längs Sidenvägen. De kunde göra samma dagsetapper som Hedin gjort hundra år tidigare och gjorde iakttagelser om hur platserna förändrats på 100 år. Författaren och filmaren Lasse Berg har betonat hur upptäcktsresanden Sten Bergman påverkade honom i ungdomen. Han har också besökt samma resmål som Bergman.

Det finns motorcykel-resenärer som försöker slå fartrekord och undviker att stopp överhuvudtaget. De vill för att klara distansen Alaska – Kap Horn på rekordtid. Dessa fartglada resenärer blir ofta mekaniker eftersom motorkrångel är oundvikligt när motorn pressas på detta sätt. Ibland kan de skriva böcker om sina strapatser för att vägleda de äventyrare som vill prova att resa på samma sätt. Att få motorstopp i en liten håla i Amazonas, då du är omgiven av vilda djur och djungel blir bra stoff till en bok.