Menu

Machu Picchu i Peru

Machu Picchu är en Inkastad som befinner sig 2430 meter över havet och ligger i bergen i Peru. Staden tros ha byggts på 1450-talet av inkahärskaren Pachacuti. Staden var bebodd i ca 100 år fram till den Spanska invasionen då invånarna tros ha dött av smittkoppor. Spanjorerna hittade dock aldrig Machu Piccu och staden föll i glömska fram till att historiken Hiram Bingham år 1911 fann Machu Picchu med hjälp av lokala bönder. Machu Picchu finns med på UNESCOs lista över världens underverk och varje år besöker ca 400 000 turister den forna Inkastaden.

Välbevarad bergsstad i Anderna

Machu Picchu är en av världens bästa sevärdheter och Perus mest välbesökta sevärdhet. Även om resan dit kan vara krånglig, så är den väl värd besväret. Om man inte vill vandra den populära Inkaleden så finns det egentligen bara en resväg till Machu Picchu och det är via buss och tåg från staden Cusco. När man väl når slutstationen är det svårt att inte slås av det vackra landskap som omringar de ruiner som en gång varit en fullt fungerande inkastad. Ruinerna i Machu Picchu består av många olika tempel och byggnader och vi vet än idag inte historien och syftet bakom många utav byggnaderna.

Turismen i Macho Picchu

En del menar att Machu Picchu utsätts för alldeles för hög belastning med de många turister som varje år besöker sevärdheten. Både ruiner och den omkringliggande naturen kan påverkas negativt om inte åtgärder åtas för att skydda den flera tusen år gamla staden. Det pågår ett ständigt arbete att ta fram delar av Machu Picchu som fortfarande är täckt av vild växt natur och restaurera staden till sitt ursprungliga skick. Vill man besöka Machu Picchu finns det mängder av guidade turer och paketresor som underlättar resan. För den som inte är höjdrädd kan man ta sig ända upp till Huayna Picchu som ligger över Machu Picchu och där väntar en fantastisk utsikt.