Menu

Tågluffa i Europa

Om du älskar att resa och samtidigt vill minska dina klimatavtryck kan du tågluffa i Europa. Förr var det främst ungdomar som luffade, men idag åker både barnfamiljer, pensionärer, medelålders par och unga med tåg över Europa.

Äventyr

Om du längtar efter att få göra något nytt, ett äventyr, så är tågluffning i Europa perfekt. Du väljer själv vart du vill åka, t.ex. till små franska byar eller till storstäder som Rom – eller både ock! -, och vilken tid som passar dig. Det är också lätt att träffa nya människor under en tågluff: innan du vet ordet av sitter du i restaurangvagnen och spelar kort med några kroater på din väg till Paris! Det är en del av charmen. Att tågluffa är perfekt när du känner att du behöver förnya dig, göra något nytt eller få mer inspiration i livet. Det är lite som med en prp behandling som enkelt hjälper dig med tunt hår: det händer något i ditt liv och du kommer känna att du tar ett steg framåt! Inspirerande resor hjälper dig att förnyas som individ och påverkar dig även positivt när du kommit hem.

Tågluffa

Att tågluffa innebär att du åker tåg med ett särskilt tågkort, interrailkortet, som gör resan billigare. Förr kunde man stiga på ett tåg med sitt tågluffarkort, visa det för konduktören och bara åka med – det gäller delvis fortfarande, men inte alltid. På många sträckor måste du reservera en plats, men det kostar oftast inte mer än 20-40 kronor. Det är också skönare att ha en sittplats, än att behöva flytta på sig eller stå i gången. Om du vill ha bädd på nattåget kostar det mer, men du kan självklart också ha sittplats och förflytta dig billigare nattetid.

Både billigt och dyrt

Förr var tågluffning det billigaste sättet att resa på, men det är det inte alltid idag. Om du vill göra flera stopp, särskilt på mindre ställen, är tågluffning relativt billigt, men om du bara ska ta dig till Prag, så är det billigare med flyg. Men, tåg är alltid mer miljövänligt och avkopplande.

Du kan välja mellan olika slags biljetter. Antingen reser du helt fritt, d.v.s. hur mycket du vill under en viss tid, eller så väljer du antal resdagar under en särskild period. Innan du köper biljett bör du tänka igenom vilken biljett som passar dig bäst, så att du inte köper en dyr biljett som du inte utnyttjar till fullo, eller varit för snål och missar intressanta och inspirerande platser på vägen.

Tänk också på att även om nattåg med sängplats är lite dyrare, mellan 150-400 kronor, så hade du i annat fall ändå behövt betala för boende. Unga personer kan (ibland) sitta och sova på ett tåg och sedan orka en dag i Barcelona, men de flesta som fyllt 30 år behöver en god natts sömn i en säng.