Menu

Världens vackraste parker

Det finns de som reser på semester enbart för att ligga på stranden och lapa sol. För andra är det viktigast att äta god mat och att prova på nya rätter. Det ena behöver dock inte utesluta det andra men att besöka världens vackraste parker och att ha som mål att se så många som möjligt är kanske inte lika vanligt. Det som kallas trädgårdsturism är dock något som fler och fler börjar intressera sig för. Under sommarsäsongen är det många som reser runt i vårt land för att njuta av Sveriges vackra parker. Även i utlandet hittar man flera underbara parker där man kan få inspiration till sin egen trädgård. Om du befinner dig i närheten av någon av de parker som nämns i denna text bör då verkligen ta dig tid att besöka den för att imponeras av prunkande växter eller bara för att njuta av lugnet och skönheten.

Svenska favoriter bland parker

Sofieros slottspark i Skåne är en Sveriges mest kända parker. Här kan du bland annat se Gustav VI Adolfs älskade Rhododendron, njuta av vackra dahlior och inspireras av den spännande köksträdgården. Tack vare att Gustav Adolf testamenterade parken till Helsingborgs stad kan tiotusental trädgårdsintresserade besöka parken varje år. Har du sett programmet “Trädgårdstider” på teve? En av programledarna Pernilla Månsson Colts favoriter bland parker är Gunilla Bergs trädgård i Småland. Den danske trädgårdskonstnären Tage Andersen har skapat en fantasifull och lite annorlunda trädgårdsanläggning här. Här finns även ett 400 kvadratmeter stort orangeri där det under somrarna hålls olika utställningar. Parken fungerar som ett lantligt kulturcentrum där man förutom en underbar trädgård även kan njuta av både musik och konst. En annan av Pernillas favoriter är Rosendals slottsträdgård i Stockholm. Hit lockas både trädgårdsentusiaster och folk som vill fly storstadens hets för en stund. Här kan man njuta av fruktträdgården från 1800-talet och den vackra rosenträdgården. Man kan också slå sig ner för att ha en picknick eller ta sig en fika i den lummiga äppellunden.

Besök utländska trädgårdsparker

Att tala om utländska parker och inte nämna en holländsk är omöjligt. Det kända tulpanlandet ståtar med många trädgårdar som man kan besöka. En enorm färgexplosion med tulpaner kan du få se i världens vackraste vårpark i Amsterdam. Denna världsberömda blomsterfestival lockar stora mängder besökare från både när och fjärran. Om vi ger oss av utanför Europa och till Canada hittar du en av världens vackraste parker. Butchard garden i Canada skapades i början av 1900-talet av hemmafrun Jenny Butchard. Denna fantastiska trädgård är skapad både för att behaga ögat och glädja alla sinnen. Färgpaletten är obeskrivbar med ord. Den måste ses. Man blir verkligen inspirerad till att skapa sig en egen trädgård i färg där man kan sitta och njuta. En bra början kan vara att passa på att fynda utemöbler rea på vintern då priset är lägre. Sedan kan man skissa fram hur man vill ha sin trädgård för att veta vad man ska köpa in när våren kommer och det är dags att plantera.