Menu

Att tänka på när du reser utomlands

Många väljer att stanna i Sverige istället för att resa utomlands på grund av Covid-19. För de som tycker att de ändå behöver en solsemester finns många möjligheter till en härlig och välbehövlig semester i värmen. På grund av pandemin är det ett klokt val att semestra i något av de varmare EU länderna och inte åka till andra världsdelar. Under pandemin är de flesta hotell stängda vilket innebär att man får hyra bostad på egen hand. Många vill med andra ord kunna njuta av resor under det svenska vinterhalvåret oavsett pandemi eller inte.

Det gäller att följa de regler som gäller för Covid-19 i semesterlandet. Se till att beställa det Europeiska sjukförsäkringskortet, även kallat EU-kortet, som visar att du har sjukförsäkring via Sverige. Kortet beställer man enkelt från Försäkringskassans webbplats. När fastighetsägare behöver exempelvis renovera eller lägga nytt tak kan det vara skönt att passa på att ta semester under tiden som arbetet pågår. Ett professionellt företag som Villatakexperten är en pålitlig takläggare i Stockholm som erbjuder takarbete med lång hållbarhet och hög kvalitet. Förutom att ett utmärkt företag sköter arbetet på din fastighet så kommer huset att vara under tillsyn när du är bortrest.

Det gäller att vara smart när du reser utomlands för att undvika att bli sjuk. Det finns en del som man behöver vara försiktig med. Man kan lätt drabbas av andra sjukdomar under en semesterresa och inte bara Covid. Den absolut vanligaste formen av insjuknande är av matförgiftning. Undvik att äta fisk och skaldjur på restauranger annat än om de är garanterat av hög kvalitet samt har höga rekommendationer. Fisk och skaldjur är den största och vanligaste orsaken till matförgiftning. Undvik glass som säljs i glassbarer eftersom den hemtillverkade glassen kan ibland orsaka salmonella. Köp hellre glass i matvaruaffären som är säker att äta.

På semesterorter struntar många restaurangägare i sina “turist kunder” eftersom ett plan med nya turister kommer nästföljande vecka. Bäst är att laga din egen mat (så mycket som möjligt) samt köpa lunchmat från matvaruaffären för picknick när du åker på sightseeing. Det kan vara mysigt och betydligt säkrare att njuta av en kopp kaffe, ett glas champagne eller en öl på en uteservering och helt enkelt strunta i maten.