Menu

Att resa på en budget


Att resa kostar förstås pengar. Men det behöver inte kosta så mycket som man kan tro. Du behöver inte alltid vinna på megalotto för att kunna finansiera dina resplaner. Här kommer några tips på hur du kan resa på en budget. Eller till och med tjäna pengar under resan.

Traveler woman with backpack standing near big tropical river at sunny day

Ha tajming
Ett av de bästa sätten att hitta rese-kap är att resa under lågsäsongen. Undvik skolloven och kolla även in resor under mitten av veckan. Reguljärflygbiljetter är oftast billigast fyra till sex veckor innan avresan. Och under lågsäsong kan man hitta billiga sista minuten-resor då och då. Sen kan det faktiskt också fungera att vara vaken när andra sover. Flygbolagen ändrar sina priser regelbundet beroende på intresset. Om många är inloggade samtidigt reflekteras detta ofta i priserna. Därför kan det vara vits i att vara en nattuggla några nätter för att spana efter de bästa flygpriserna.

Bo lokalt
Femstjärnigt i all ära, men det finns mycket att uppleva även utanför hotellvärlden. Om du vill ha en riktig inblick i det lokala vardagslivet kan du boka in dig på ett home-stay. Eller varför inte prova på couchsurfing eller Airbnb? Båda kan erbjuda väldigt prisvärda boenden, där du dessutom kan få kontakt med värden. Och vad är mer värt en lokal gratisguide?

Besök budgetdestinationer
New York är häftigt, men dyrt. Likaså London och Paris. Vilnius är däremot desto billigare, och har ändå massor att se och uppleva. Om du vill göra en längre resa kan det vara vits att spendera lite mer på flygbiljetten för att bo och leva billigare. Asien är ett exempel med Indien, Thailand och Filippinerna som perfekta budgetresmål. På andra sidan klotet hittar du länder som Brasilien eller Colombia som båda kan erbjuda spännande upplevelser utan att göra hål i plånboken.

Jobba utomlands
Idag finns det större möjligheter än någonsin att jobba på distans. Designers, webbutvecklare och skribenter kan alla hitta jobb som går att utföra var det än finns en dator med internetuppkoppling. Och det är några av otaliga frilansmöjligheter. Sen finns det såklart många jobb på plats också. Vanliga exempel inkluderar bartender, au pair eller jordbruksarbete.