Menu

Spanien – så mycket mer än sol och bad

För många är Spanien starkt förknippat med solstränder, bad, god mat och lugna dagar i en solstol. Spanien kan visserligen erbjuda allt detta, men för de som vill uppleva en annan sida av detta land på den iberiska halvön finns så mycket mer att upptäcka.

Ett självklart resmål för att se mer av det ”verkliga” Spanien är till exempel landets huvudstad, Madrid. I Madrids innerstad bor runt 3,2 miljoner spanjorer (6 miljoner om man räknar in storstadsområdet), vilket gör staden till en av de mest folkrika i EU. I Madrid finns något för alla, oavsett om man föredrar att vandra i stadens parker, förkovra sig i något av stadens konstmuseer eller shoppa i området runt Puerta del Sol.

Om man redan har varit i Madrid, eller om man föredrar att utforska Spaniens lite mindre städer, kan Segovia vara ett bra alternativ. Segovia ligger bara runt 7 mil nordväst om Madrid, varför staden också är ett utmärkt utflyktsmål under en dag av vistelsen i Madrid. Under ett besök i Segovia kan man se spår av nästan hela Spaniens historia; de tre största turistmålen i staden härstammar alla från olika epoker i landets brokiga historia. Den kanske största av dessa sevärdheter är akvedukten, som härstammar från romartiden. Akvedukten tros ha uppförts någon gång under de två första århundradena e. Kr., och är den viktigaste romerska byggnaden i Spanien. Stadens slott, Alcázar, som tronar över hela staden, byggdes långt senare, på 1200-talet, och är en efterlämning av den moriska erövringen av Spanien – slottet byggdes av berberkungen Ali ibn Yusuf. Slutligen är stadens katedral en imponerande byggnad som besöks av många – den byggdes under 1700-talet, då Spanien återigen var katolskt, och är den sista gotiska katedralen som byggdes i landet.vineyard-1333114_960_720

En del av Spanien som inte är lika välbesökt av svenskar (med undantag av Barcelona) är de norra regionerna Katalonien, Baskien, Asturien, Kantabrien, Navarra, Aragonien och Galicien. Åker man hit får man visserligen räkna med en högre risk för regn än i Andalusien, Murcia och Valencia, men i gengäld kan man få uppleva en annan aspekt av spansk historia. Om man ger sig ut på landsbygden i Galicien kommer man nämligen att se att många där fortfarande lever som de gjorde i början av förra århundradet, i små stenhus uppvärmda med vedspis i köket. Många av dessa små gårdar är mer eller mindre självförsörjande, och både odlar egna grönsaker och håller sig med egna höns, grisar och andra djur. Stora delar av den äldre befolkningen som lever ute på landsbygden i Galicien talar inte spanska, utan galiciska, ett av Spaniens minoritetsspråk. Detta är med andra ord en sida av Spanien som de flesta turister inte ser.

Med allt detta att erbjuda, utöver de många soltimmarna och varma klimatet, är det inte konstigt att många svenskar lockas att köpa ett boende i Spanien att semestra i och dra sig tillbaka till vid pensionen. En annan fördel med livet i Spanien är att det generellt sett är billigare än i Sverige; priserna för de flesta livsmedel är till exempel lägre i Spanien än i Sverige. Något annat som är betydligt billigare i Spanien än i Sverige är tandvård. Det är dock inte alltid man har möjlighet att söka upp en tandläkare i Spanien, och om du letar efter en pålitlig tandläkare i Sverige istället, ska du gå in på Distriktstandvarden.se.